In welke situatie(s) is het verstandig een bouwkundige keuring uit te laten voeren?

Er zijn meerdere gevallen waar een bouwkundig onderzoek voordelen kan geven. In dit artikel gaan we kijken naar een aantal van deze situaties. Ook geven we een korte introductie over wat een bouwkundige keuring is.

Wat is een bouwkundige keuring?

Een bouwkundig keuring of bouwtechnische keuring zijn twee benamingen die exact hetzelfde betekenen. Zo’n keuring wordt ook nog weleens een bouwkundig onderzoek of inspectie genoemd. Een hoop namen voor dezelfde uitvoering dus. Wat veel interessanter is dan hoe het genoemd wordt is wat er gebeurt tijdens de keuring. Bouwkundig ingenieurs keuren een gebouw of woning helemaal van binnen en buiten. Er wordt gekeken naar het stucwerk, schilderwerk, toilet, badkamer, fundering, dakpannen, echt de hele woning! Ze gaan op zoek of er beschadigingen of gebreken aanwezig zijn. Na de keuring wordt er een rapport opgemaakt waarin alles staat met daarbij de verwachte reparatiekosten. Als je meer wil lezen over wat er precies gekeurd wordt en hoe dit wordt gedaan, willen wij je graag verwijzen naar de pagina van Homekeur.

Situaties die vragen om een keuring

Je gaat een huis kopen: Wanneer je een huis wil kopen is een bouwkundige keuring in bijna alle gevallen een verstandige zet. Zo weet je namelijk wat je koopt. Door een bouwkundige keuring voorkom je dat je een huis koopt dat een hoop verborgen gebreken en beschadigingen heeft. Daarmee kan je in sommige gevallen hoge kosten besparen.

Je brengt een bod uit: In dit geval ga je ook een huis kopen maar ben je al een stapje verder. Op het moment dat je een bod uitbrengt kan je in de voorwaarde zetten dat er een bouwkundige keuring wordt uitgevoerd, mochten de kosten uit het rapport oplopen tot een x bedrag dat jij van tevoren hebt aangegeven. Dan hoeft de koop niet door te gaan. Zo voorkom je dat je een huis koopt waar na aankoop blijkt dat er veel geld nodig is voor verbouwing en renovatie. 

Je verkoopt je huis: Huh… zijn deze kosten niet bestemd voor de koper? Nou, in de meeste gevallen wel. Het zal ook niet snel verwacht worden als verkoper dat je een bouwkundige keuring uit laat voeren. Maar het kan wel helpen met vertrouwen en een snellere verkoop. Zelf zou ik dit alleen doen als je een goed onderhouden huis hebt, je wilt natuurlijk aan kunnen geven dat jouw huis een goede aankoop is. Met een goed rapport kan je de aankoop dus aantrekkelijker maken of je verzorgt de reparatie zelf!

conclusie

Een bouwkundige keuring is vaker dan je denkt een goede investering. De kosten zijn relatief laag en kunnen je goed op weg helpen in een bod uitbrengen of een inzicht geven waar je huis aandacht nodig heeft.